UZUNLU BARAJI SU TUTAR MI?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzunlu, Yozgat’ın beldelerinden şirin bir kasabamızdır. Gerek tarım arazisi, gerek su imkânı ile hayvancılığa da elverişlidir. Uzantısında mümbit arazileri de vardır.

İşimiz gereği iki yıl boyunca Uzunlu Kasabamıza günlük gidip geldiğimi bilirim.

Nadas yapılırken, ekin ekilirken-biçilirken, pancar sökülürken yazını-güzünü hep gözlemledim. Güzel insanlar tanıdım. Bir kısmıyla arkadaş oldum. Ekmeklerini yedim, sularını içtim. Sağ olsunlar Var olsunlar.

Hala bazı tanıdıklarımla görüşüyorum.

Geçtiğimiz günde kasabadan eski bir dostumla görüşme imkânım oldu. Ona Uzunlu Barajını sordum.

Uzunlu Barajının kaderi ile ilgili konuştuk.

Bugün Uzunlu Barajı ile ilgili görüşlerimi ifade edeceğim. Barajının havzası oldukça geniş, sulayacağı arazinin de yanılmıyorsam 7-8 bin hektar civarında olduğunu biliyorum.

Bu barajın yapımına 25-26 yıl önce başlanmış, uzun uğraşlar sonunda iş bitmiş, su tutulmaya başlanmıştır. Eklentileri olarak kanaletlerin yapımına geçilmiş, Uzunludan, Çalap Verdi’ye oradan da Boğazlıyan Ovasının tümünü sulayacak halde trapez kanallarla adeta dantel işler gibi arazi bir ucundan diğer ucuna işlenmiştir.

Zamanında örnek ve gerekli bir proje olarak kayda geçmiş. Kısa sürede işler umulduğu gibi de olmamıştır. Baraj su kaçırarak su tutmaz olmuş. Dolayısıyla arazilerde sulanamaz olmuş. Trilyonlarca yatırım heba olmuş. Yine kaybeden yöre halkı ve devletimiz olmuş.

Tabiri caizse yırtılan Tüfekçi Bekir’in yakası olmuş.

Trilyonlarca para harcanmasına rağmen baraj, baraj olmadı. Yapılan kanaletlerinde ömrü kısa oldu. Barajda su kayıp ve kaçağı yıllarca önlenemedi. Zaman zaman tadilat ve tamiratlar yapılmış ise de bir türlü maksat hâsıl olamamıştır.

Su olmayınca kanaletlerde işe yaramamış ya çürümüş ya da insanlarımızın marifetli elleriyle tahrip edilmiştir.

Binlerce dönüm arazi üzerinde yapılan kanaletlerden bugün hiçbir eser kalmamıştır. Tamamen özelliğini kaybetmiştir.

Barajın su tutmama sebebi havzasında oluşan deliklerdir. Zaman içinde açılan bu deliklere binlerce ton çimento basılmış, yine netice alınamamıştır. 

Bir delik kapatılırken onlarca delik tekrar açılmıştır.

Her ne kadar iyileştirme yapıldıysa da harcanan paralar boşa gider, yapılan işlerden netice alınmaz.

Bu kez büyük keşifler yapılır, proje hazırlanır, dünya bankasından milyon dolarlık kredi temin edilerek tekrar baraj yapımı ihale edilir.

Vahşi sulama yerine bu kez kapalı devre sulama sistemine geçilir. 2 metre çapında 10 atülük borular döşenerek açılan obruklar bir bir kapatılır. Baraj havzası adeta kapalı bir havuz haline dönüştürülüyor. İş halen devam ediyor.

Yapboz tahtasına dönen Uzunlu Barajında, 1996 yılından bugüne geçen 25 yılda doğru dürüst ne su toplandı ne de yöre çiftçisinin sulama ihtiyacı karşılandı.

Daha doğrusu yapılan iş sadıra şifa olmadı.

Ümit edelim ki son kez yapılacak olan yatırımla baraj dolar, binlerce dekar arazi sulanır, suyumuz heba olmaz. Yöre halkı da pancarını, buğdayını, arpasını rahatlıkla kapalı basınçlı borulama sistemiyle cazibeli bir şekilde sular. Yöre halkına hayırlı olsun, diyorum. 

Vesselam… 15 HAZİRAN 2021 SALI

UZUNLU BARAJI SU TUTAR MI?
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!