DOLAR

19,1484$% 0.15

EURO

20,8150% 0.29

STERLİN

23,6527£% -0.1

GRAM ALTIN

1.209,38%-0,31

ÇEYREK ALTIN

2.000,00%-0,79

BİTCOİN

฿%

a

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞTU ŞİMDİ MARKALAŞTI

Savaş döneminde ordunun erzak ihtiyacının karşılanması amacıyla dönemin Reis-i Cumhuru Gazi Mustafa Kemal’in onayıyla kurulan Midiliçoğlu Çiftliği, iş kadını Ebru Örmüş’ün girişimleriyle uzun yıllar sonra yeniden faaliyete geçirildi.

Bozkırın Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı ve Ebruli Gıda Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Örmüş’ün girişimleriyle Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Aydıngün Köyü’nde hayata geçirilen Midiliçoğlu Çiftliğinde, yöreye özgü unutulmaya yüz tutmuş midiliç peyniri üretimi başladı.
Basın mensuplarıyla bir araya gelen ve fabrikanın açılışı hakkında bilgi veren Örmüş, çanak ve salamura şeklinde yapılan midiliç peynirinin de tanıtımını yaptı.


Herhangi bir destek almadan tamamen öz kaynaklarıyla üretim yerinin Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil belgesini de aldıklarını belirten girişimci Örmüş, yöreye ait midiliç peynirini ülke genelinde tanıtmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Aylık 1 ton peynir üretiminin gerçekleştirileceği fabrikada 4 kişiyi de istihdam edeceklerini hatırlatan Örmüş, ilerleyen zamanlarda yöreye özgü midiliç ekmeği, fasulye, mercimek, pancar pekmezi ve kabak tatlısı gibi ürünleri de üreterek vatandaşların istifadesine sunacaklarını söyledi.
Yozgat çanak peyniriyle başladığımız projemizde kendi markamıza ulaştık Yozgat’ımızın değeri Yerköy’deki midiliç köyündeki şu an ismiyle Aydıngün köyündeki Midiliç peynirini yeniden gün yüzüne çıkardık. Unutulmaya yüz tutmuş. Yaklaşık 30 yıldır üretimi durmuş bir peynirdi. Şu an da Aydıngün köyünde arkadaşlarımla yaklaşık 1 yıl 3 aydır biz az da olsa üretim yapmaya başladık. Midiliç peynirinin aynı zamanda da marka tescilini aldık. Peynir hem salamura şeklinde üretim oldu. Aynı zamanda da çanaklara basarak çanak peyniri kültürümüzle, çömlek peyniri kültürümüzle de yine sahada markanın duyurulmasını sağladık.
Biz şu ana kadar herhangi bir destekten yararlanmadık. Tamamen kendi öz sermayelerimizle projemizi gün yüzüne çıkardık.” dedi.
1934’lü yıllarda dönemin Reis-i Cumhuru Gazi Mustafa Kemal onayıyla savaş zamanı ordunun erzak ihtiyacını karşılamak amacıyla Yozgat’ın Yerköy ilçesine midiliçoğlu Çiftliğinin kurulduğunu da hatırtalan Örmüş, “Biz Yozgat’ta kadın girişimciler olarak Yozgat’ımıza büyük değer katacağımıza inanıyorduk. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu çiftliğin imzalı belgelerine ulaştık. Burada kararnamede Midiliçoğlu Çiftliği’nin Yozgat’ın Yerköy ilçesine kurulumunun uygunluğuna onay verdiğine dair belgeye ulaştık. Savaş döneminde Atatürk’ün amacı halkın ve ordunun erzak ve giderlerinin karşılanması ve sıkıntı yaşanmaması adına Türkiye’nin belirli noktalarına, bölgelerine çiftlikler kurulması talimatı veriyor. Üretim ve depolama çiftlikleri. Bunlardan bir tanesi deYozgat’a, Yerköy’e Midiliç oğlu Çiftliği olarak kuruluyor. 1950 yılına kadar bu çiftlik Yozgat’ın Yerköy ilçesinde faaliyet halinde oluyor. 1950 yılında kapandığında Bulgaristan göçmenleri buraya iskan ediliyor ve köyün adı da Midilliç’e dönüşüyor ve sonrasında da Aydıngün olarak değiştiriliyor. Midiliçoğlu Çiftliği unutulmuş ama biz tekrardan ortaya çıkarmanın mutluluğunu, sevincini ve onurunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kurulan üretim merkezinde aylık 1 ton peynir üretmeyi hedeflediklerini de anlatan Örmüş, “Aydıngün köyüne bir üretim yeri yaptık, sıfırdan inşaat yaptık. Burada 4 arkadaşımız istihdam edilecek. Kendileri üretimi orada yapacaklar, Midiliçoğlu Çiftliğinin ruhunda Midiliç ekmeği, oranın mercimeği, fasulyesi, kabak tatlısı, pancar pekmezi, biber turşusu, meşhur. Türkiye’de tercih edilen, güzel bir dağ köyü. Pazar alanımızı zaten oluşturduk, fuarlara katılarak. Şuan da bizlerden tonlarca peynir bekleyen müşterilerimiz var. Aylık 1 ton peynir üretimi hedefliyoruz. Orası inşallah peynir almaya gelen Türkiye’nin her yerinden peynir sevenlerin, şirketlerin, firmaların ve Atatürk’ün de kurduğu bir çiftliğin kadın girişimciler tarafından tekrar markalaştırılmasının da verdiği değerle ve üretime tekrar başlaması ile bir değer kazanacak. Biz küçükte olsa, kadın adımları ile başladık projemiz daha güzelleşecek ve daha büyüyecek. Aydıngün köyüne bizim ahde vefa borcumuz var, ilk önce köy kazanacak, Midiliç köyünün erkeği ve kadını kazanacak.” ifadelerine yer verdi.
Haber-Salih Akgül, Seray Öney

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Derya Yanık: “1 milyar 885 milyon lira Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırmaya başladık”

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.