Trafik kanunun değişmesi amacıyla, yeni yasa taslağı hazırlanıyor. Bu şekilde birçok kural ihlalinin önüne geçilmesi hesaplanıyor. Sürücülerin kural ihlallerini alışkanlık haline getirdikleri bir gerçek. Umarsız bir şekilde hata yapan, yaptıkları hataların üzerinde de bastıra bastıra duran ve bu hataları yinelemekte kusur görmeyen düşünürlerin sayısını en aza indirmenin hesabı yapılmakta.
Bu tarz düşünen insanlara karşın, yapılan yasa değişikliklerinin fayda getireceğini sanmıyorum. Ancak onların ehliyetleri alınarak ömür boyu trafikten men edilmeleri gerekli. Kimileri de ciddi manada bilinçsizlikten hata yapmakta. Kuralları bilmeyen herhangi bir vatandaş köyünden arabasıyla gelerek kuralları rahatlıkla ihlal edebiliyor. Kaldırımlarda gezenler, yol ortasına park ederek on dakikaya geldiğini söyleyen ve o günü akşamına ancak dönen, anayolda ters şeritte gezen… Memlekette nelerle karşılaşıyoruz…
Tabi bu düşüncelerin temel kaynağı gözü açık olmak güya. Herkes işine geleni yapsa mümkün mü asayişi sağlamak? Yeni yasada, düzenli park açısından belediyelere ceza hakkı verilebileceği yer almakta. Emniyet kemeri cezaları ise 55 YTL’den 125 YTL’ye çıkarılacak. Alkollü araç kullanmanın cezası 750 YTL. Üstelik ehliyetleri de 1 yıl geri alınacak.
Hız sınırları da yeniden düzenleniyor. Hız kontrollerinde de cezalar can yakacağa benziyor. % 30’luk bir ihlal için 250 YTL ödenecek.
Bu cezalarla ihlaller büyük ölçüde önlenmiş olacak. Fakat bizim bilinçsiz vatandaşımız kuralları ne zaman öğrenecek. Ne zaman uygulayacak bilmiyorum. Cezaların yükseltilmesinden önce, düzenlenmesi gereken bir şey var ki o da sürücü kursların da ki yönetmelik. Çünkü uygulamalı sınavlarda ve eğitim alanlarında gerekli ilginin herkese gösterilmediği kanaatindeyim. Hatta derslere girmeden sadece sınava girmek suretiyle ehliyet alınmakta. İnsanlara uygulamalı bir şekilde eğitim maalesef gösterilmiyor.
Direksiyon hâkimiyetini kuramayan, sağını solunu bilmeyen ve daha birçok hatalarla bütünleşen vatandaşın, o kurallara tamamen hâkim olana kadar eğitimine devam edilmeli diye düşünüyorum. Bu bilinçsizliğin öncelik olarak cezalarla değil de öğrenimle aşılması gerektiğini düşünüyorum. Zaten kurallara duyarlı bir vatandaş ceza miktarı ne kadar olursa olsun, kural ihlali yapmamayı tercih etmektedir.
Vatandaş ihmalse üstelik bir de inatlık varsa ne yapacak ne edecek o cezaları yine yiyecektir. Yine kırmızı ışıkta geçecek, yine emniyet kemeri takmayacaktır. İnsanlarımız trafikte bilinçsiz hareket etmektedir. Tüm bunların önüne geçmek için hiç kuşkusuz ehliyet verilirken temel eğitime önem verilerek, kuralların uygulamaları bir şekilde öğretilmesi gerekmektedir. Bu şekilde trafik magandası yetiştirilmesinin de önüne geçilmiş olacaktır.