Bağ evimizde her yıl olduğu gibi bu yıl da ihtiyacımız olan salçamızı eşimle beraber kaynattık.
Bahçemizde yetişen domatesleri bir gün öncesinden toplayıp tek tek yıkadık. Aynı gün salça makinasında sıkımını yapıp suyunu çıkardık. Hijyenik kaplarımızda akşamdan sabaha sakladık. Sabahın erken saatlerinde tandırı ateşledik. Üzerine teşt diye tabir edilen leğenimizin içine önceden sıktığımız domates suyunu koyarak kaynatmaya başladık.
Salça takriben 5-6 saat kaynatıldıktan sonra ancak oluyor. Eşimle beraber sırayla tandırın başında karıştırma işini yaptık. Sonunda kavanozlarımızı ve kapaklarını kaynatıp içlerini tek tek doldurup ağızlarını sıkı sıkı kapattık. Ters döndürüp üzerini bezle örterek nihayetlendirdik. Bu işi sırf hobi olsun diye yapıyoruz. Bunun yanında ihtiyacımızı da gidermiş olduk. Rabbim ömür verirse bir yıl boyunca yemeklerimizde kullanacağımız salçamızı kendi elimizle kendi yetiştirdiğimiz mahsulümüzle yapmış olduk.
Bu yazıyı kaleme alırken editörüm Eda Şahiner kızımız sabırsızlanarak “Ahmet Amca kaç kilo domatesten kaç kilo salça elde ettin” diye sorguya da çekmedi değil. Ben de sabret sonunda söyleyeceğim dememe rağmen birkaç kez tekrarladı. Ben de şimdi söylüyorum. 20 kilogram kırmızı biber 60 kilogram da domatesten 21 kilogram salça elde ettik dedim de kızımız rahatladı. Çünkü o da benim gibi köylü çocuğu olduğu için merak etti. Biz de merakını gidermiş olduk.
Ben inanıyorum ki bu yazıyı okuyan bazı dostlarımız “hepsini sen mi yiyeceksin, bize de yok mu” diye arayacak olanları biliyorum.
Hiç merak etmeyin dostlarım, ben hiçbir şeyi eşimle dostumla paylaşmadan edemem. Topçu da Büyüksoy’un bahçesinde pişen ne varsa ahbaplara da düşer. Bahçemizde Allah herkese versin ilkbaharın Mayıs ayıyla birlikte freng üzümü, kiraz, vişne, kayısı, erik; yeşil fasulye, domates, biber, salatalık yenir. Bu aydan sonrada üzüm başta olmak üzere elma, armut, ceviz sonunda da ayvalar toplanır. Sandıklara saklayarak bir sezonu bitirmiş oluruz.
Bir kış boyunca ailemizle ve dostlarımızla yemek nasip olur inşallah diyorum vesselam…
TOPÇU’DA PİŞER BİZE DE DÜŞER
