19,1878$% 0.09
20,9022€% -0.21
23,7577£% -0.31
1.219,61%-0,07
2.013,00%-0,15
533588฿%-3.10304
Çamlığın güney kısmında meskûn Eski Divanlı köyü şimdi Yozgat’ın Divanlı Mahallesi hudutları içerisinde yıllardan beri boşa akan suya nihayet el atıldı.
Bahse konu Divanlı köyünden çıkan dere suyu Topçu, Türkmenaraplı, Gökçekışla, Osmanpaşa güzergahından Esenli barajı suyuna karışarak Delice Irmağına kadar uzanan bir sudan bahsediyorum.
Topçu köyünde bu akan suya Koyunlu Yusuf Özü denilir. Bu su üzerinde eskiden su değirmenlerimiz yapılıydı. Asırlarca yöre halkına hizmet verdi. Su akar çiftçilerimizde sadece bakarlardı.
Daha sonra ki yıllarda rahmetli Turgut Özal’ın döneminde yapılan Topçu Göleti’ne eklenti olarak, sağlı sollu açık sulama kanalları da yapıldı. O günden bugüne benim hatırladığım kadarıyla adı geçen gölet bir kez doldu bir daha dolmadı. Yeterli miktarda yağmur, kar yağmadı.
Divanlı, Topçu, Gökçekışla’ya ait arazilerin sulanması için yapılan o günkü kanaletler zamanla çiftçilerimiz tarafından sökülerek, kırılarak tahrif edildi. Milyonlarca harcanan para heba oldu.
Eskisi gibi yel esmiyor, yağmur, kar yağmıyor tamamda bir şekilde bizde yapılanlara sahip çıkmadık, çıkmıyoruz. Hazır pişsin önümüze konsun istiyoruz. Alıştık rehavete, çalışmıyor insanımız köylerde.
Gençler doğup büyüdüğü köyünü terk etmiş, şehir varoşlarında yaşıyorlar da o mümbit arazilerimizi eken, biçen, hasat eden kimsecikler kalmadı.
Gitti ağalar paşalar, yetmişlik dedelere kaldı tarlalar. Son 2 yıldır yöre halkının talepleri doğrultusunda dibi görünen bir türlü bünyesinde su barındıramayan Topçu göleti nihayet yapılan projeyle suya kavuştu. Asırlardır boşa akan Koyunlu Yusuf özü suyu kış aylarında bundan böyle boşa akmayacak, göleti besleyip, dolduracak.
Bu yeterli mi? Hayır! Hayır! Gölet’in dolması tek başına bir anlam ifade etmeyecek. Yukarıda bahsettiğimiz yüzlerce dönüm araziye yapılacak kapalı sistem kanaletler marifetiyle arazilerin sulanması gerekecek.
İlk etabı bitirilen gölete su tutma gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda yapılacak kanaletlerle sulama işi de gerçekleştirilir inşallah.
Bahsettiğimiz araziler üzerinde eskiden her çeşit meyve, sebze ekimi yapılırdı. Bilhassa Topçu köyünde ekilmedik bir karış arazi kalmazdı. Topçu soğanı, lahanası, fasulyesi, havucu, patatesi, biberi, domatesi özellikle aranır tercih edilirdi.
Son 30 yıldır buralarda her ne kadar bu ekim yapılmıyorsa da hala pazarlarda satılan adı geçen sebzeleri Topçu soğanı, fasulyesi diye manavdaki insanların sesleri kulaklarımızda yansıyor.
Mazide kalan bu ekim alanlarının yeni yapılan projeyle arazilere can suyu olacağına inanıyorum. Her şeyin başı üretim, üretim, üretim !
Eskiden tarım alanlarında sulama vahşi olarak yapılırdı. Şimdi modern usulde ekili alanlarımız sulanacak.
Ne kadar çok eker, hasat edersek işte o zaman tarımda beklenilen yere geliriz.
Ben inanıyorum bu göletin doldurulması çevre köylü ve çiftçisine yol gösterecek, daha çok çalışmaya teşvik edecektir.
Şehir varoşlarındaki insanların ‘’hadi gel köyümüze geri dönelim’’ türküsü hayat bulacaktır. Bu projede emeği geçen, katkı sunan, yapan, yaptıran iradeye şükranlarımızı sunuyor bölge halkına hayırlı olsun diyorum Vesselam.
YOZGAT ESKİ CHP’Yİ ARIYOR