2009’a merhaba dediğimiz günler içerisinde SSK’lı vatandaşları şok edecek bir karar ile sigortalıya bundan sonra ilaç para ile verilecek. Türk Eczacılar birliğinin protokolü feshetmesiyle birlikte, sigortalıların eczanelerden ilaçlarını para ile alabilecekleri gündemde yer aldı. İlaç alım protokolünün feshedilmesi ile birlikte 2 Şubat’tan itibaren, hükümetin sessiz kalması durumunda vatandaş ilacını parasıyla alabilecek.
Hükümetin ve Sağlık Bakanlığının, sigortalar kurumu ile anlaşmaya yanaşmamasından kaynaklanan bu durum karşısında nasıl bir önlem alınacağı ve nasıl adımlar atılacağı merakla bekleniyor. Daha önce çeşitli şekillerde, mitingler ve protestolarla seslerini duyurmaya çalışan, Eczacılar Birliği çareyi sözleşmeyi feshetmekle bulduklarını ifade ediyorlar. Hükümetin bu durum karşısında sigortalıların mağdur olmamaları sebebiyle, eczacı odaları ile acil bir anlaşmaya gitmesi gerekiyor.
Anlaşmanın sağlanamaması halinde sigortalıyı kötü günler bekliyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan sigortalıların, ilaç alım protokolünün imzalanmaması halinde ilaç alımlarını ücretli yapmaları mümkün olmayacaktır. Eczacılar odalarının hükümetten beklentileri ve talepleri şu doğrultuda;
-Muayene ücretinin eczaneler aracılığıyla tahsili uygulamasının sonlandırılması.
-E-sözleşme, TEB yetkisi.
-6197 sayılı yasa.
-Avans uygulamasının hayata geçirilmemesi,%100 ödeme yapılması.
-Kamu kurum ıskontoları
-Eczanelerin 1.basamak sağlık kuruluşu olarak değerlendirilmesi.
-Reçete dağıtım sisteminin devamı.
-Eczacı istihdamı sağlanması.
-Günübirlik tedavi uygulamasının kaldırılması..
-Reçete onay sisteminin kesintisiz ve verimli çalışmasının sağlanması.
Bu istek ve talepler doğrultusunda, eczacılar birliği, hükümet ile pazarlık yapacak ve taleplerin yerine getirilmesi istenecek. Eczacılar bu talepler için sözleşmenin 2 Ocakta sona erdiği şeklinde ihtarname çekerek durumu kamuoyuna bildirdiler, Akabinde eczacılardan toplanacak olan imzalar ve dilekçelerle sağlık bakanlığına bir dizi rapor sunacaklar.
Son olarak ta, meclisi ziyaret edecek, vekillerle ve SGK ile çeşitli görüşmelerde bulunacaklar. Neticeye ulaşılamaması halinde, eczaneler alınan karar doğrultusunda, 2 Şubat’tan itibaren ilaçları para karşılığında satmaya başlayacaklar.
Birkaç yıl öncesine kadar hastane ve eczane kuyruklarında mücadele ediyor ve mağdur kalıyorlardı. Sigortalı vatandaşlar, bugün istediği yerde muayene olabiliyor ve ilacını istediği yerden alabiliyor. Rahata ve huzura kavuştukları ifade edilen sigortalıların karşısına çıkan bu durum karşısında yeniden büyük bir mağduriyet söz konusu olacak. Fakat kamuoyunda bu gelişmeler, anlaşmanın sağlanması için yapılan bir çalışma bütünü olarak değerlendiriliyor.
Böylelikle, hükümetin böyle bir durumu ihtimal dâhilinde bırakmayacağı ve ilaç alım protokolünün en kısa zamanda yeniden imzalanarak, Türk eczacılar birliği ile uzlaşılacağı kanaatindeyim.