19,1562$% 0.19
20,7646€% 0.11
23,6842£% -0.02
1.209,38%-0,31
2.000,00%-0,79
฿%
Bu gün sizlere iki dönem milletvekilliği ve aynı zamanda dilekçe komisyon başkanlığı yapan, iki dönem de belediye başkanlığı yapmış Salim Korkmaz’dan bahsetmek istiyorum.
Salim Korkmaz Sultaniye mektebi yani bu günkü lise mezunudur. Yozgatlı Mümtaz bir şahsiyettir. Yozgat’a büyük hizmetleri dokunmuştur. Hâlâ isminden bahsedilir. 1939.1943-1943,1946 6. ve 7. Dönem CHP’den Yozgat mebusu olarak görev yapmıştır Salim Korkmaz.
Daha sonra 1963 yılına geldiğimizde eski Belediye Reislerinden Hayri İnal ile seçim yarışına girmiş, 7 bin 824 geçerli oydan 1.958’ini alan Salim Korkmaz CHP’den başkan seçilirken, Adalet Partisi’nden Hayri İnal 811 oy almıştır.
Belediye Başkanımız Yusuf Başer tarafından restore edilen Hayri İnal Konağını Yozgat’a vakfeden kişidir Hayri İnal. 1968 yerel seçimleri. Geçerli oy sayısı 9 bin 722. Adalet Partisi’nden Hayri İnal, geçerli oydan 2 bin 209 oy alırken, CHP’den Salim Korkmaz 2 bin 753 oy alarak Belediye Reisi seçilir.
Korkmaz, daha sonraki yıllarda arzuhalci Celal Aral ile girdiği hukuk mücadelesini kaybederek bir encümen kararından dolayı Belediye Reisliği görevinden alınmıştır. Bugünkü hal binasını yapan, etrafında dükkânlarla Yozgat’ı donatan, toprak satmayan, Yozgat’a artı katma değer üreten bir Belediye Reisi olarak, hemen hemen her Yozgatlı tarafından bilinen bir kişiliğe sahiptir.
Korkmaz’ın şimdiki Sakarya Caddesi üzerinde geniş avlulu kargır yapılı güzel bir konağı da mevcuttur. Hala Yozgatlı gençlerin nişan ve düğün merasimleri Salim Korkmaz’ın 50 yıl önce yaptırdığı düğün salonunda yapılır.
Kendisini tanıyordum. Elinde bastonu ile uzun boylu, iri yarı bir şahsiyetti. Çapanoğlu Büyük Camii’ne namaza gelirdi. O dönemde çok sayıda sosyal demokrat kişi fötr şapka giyerdi. 5 vakit namazını camide kılarlardı. Ayrıca cenazesi yıkanırken tesadüf ettim, cenazesine de katıldım.
Salim Korkmaz, kendisinden bir sonraki seçimde CHP’den belediye başkan adayı olan Cevdet Dündar’ı destekler. 1973 seçimlerinde Ragıp Yeniay ile Cevdet Dündar’ın seçim mücadelesinde taraf olur, seçim propagandasına fiilen katılır, partisine ve adayına destek verir.
Rivayet odur ki o günkü Eskipazar mahallesinin en sonunda bulunan eski karakolun etrafında, Kırıksoku köyünden göç ederek gecekondularda iskân edilen yüzlerce aşiret mensubu halk dilinde “abdal” diye adlandırılan vatandaşlarımız vardı.
Bunlar geçimlerini düğünlerde davul zurna çalarak sağlarlardı. Yıkılan Tol Çarşıda dernekleri de vardı. Kendilerine zorluk çıkartan, zulmeden köylere gitmezler, düğün fiyatlarını da o dernek vasıtasıyla tayin ederlerdi. O günkü şartlarda bu vatandaşlarımızın oyları yapılan seçimlerde belirleyici oluyordu.
Seçim arefesinde Kırıksokulu’ların önde gelenlerinden Sadık ustaya 50 lira para verir Salim Bey. ‘Usta! Şu parayla iki hindi, bir torba un, çay şeker al. Yarın akşam toplantı yapıp sizlerle görüşeceğim’ der. Sadık usta denileni yapar. 50-100 kişiyi toplar. Yutulur arabaşılar, içilir çaylar. Salim Korkmaz söze başlar: ‘Biliyorsunuz ki, yarın seçim var! Biliyorsunuz ki evlerinizin yerlerini size biz verdik. Burada da hepiniz rahatsınız, köyde zor şartlarda yaşıyordunuz. Şimdi şehirli oldunuz. Ragıp Yeniay diyormuş ki; ‘Allah beni Yozgat’a belediye başkanı ederse, ilk iş olarak yapacağım şey Kırıksokulu’dan gelen tüm abdalları işgal ettikleri o yerden kaldırıp gecekonduları yıktıracağım. Gerisin geri onları tekrar Kırıksoku’ya (köylerine) göndereceğim’ Aklınızı başınıza alın, oyunuzu CHP dışında kimseye vermeyin. Hele bunu diyen adama hiç oy vermeyin. Oylarınızı Cevdet’e verin.
Sabah seçime gidiliyor. CHP adayı Cevdet Dündar seçimi 3 bin 346 oy ile kazanırken, bağımsız aday Ragıp Yeniay 2 bin 163 oy alarak kazanacağı seçimi kaybediyor. Korkmaz bu söylemi ile yaklaşık 200 haneyi bulan Kırıksokulu’ların bütün oylarını silme olarak CHP’ye vermesini sağlıyor.
Maalesef o zamanlarda siyaset böyle yapılıyordu. Kırıksokulu’dan söz açılmışken; 12 Eylül 1980 harekâtından önce meydana gelen tahrikler sonunda Kırıksokulu’lar maalesef göçe zorlanmışlardır.
Zaten zor şartlarda geçim temin eden o vatandaşların tapuları olmadığından evlerini terk ederek, büyük ölçüde başka illere göç etmişlerdir. 12 Eylül öncesi olanlar Yozgat’a ciddi manada tahribat yapmıştır. Yozgat’tan göçü teşvik etmiştir, ekonomisinin dibe vurma sürecini hızlandırmıştır. Bu tür olayları tasvip etmemiz mümkün değildir. Salim Korkmaz ile ilgili rivayetleri o dönemde emin kişilerden duymuştum. Bu gün ki gibi hatırlıyorum vesselam…
2 ŞUBAT 2014 PAZAR
VALİ’NİN KÜÇÜĞÜ KAYMAKAM’IN BÜYÜĞÜ