MEHMET SEFER ERONAT-1-

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün eski bir siyasetçiden bahsedeceğim.
1950’den önce Yozgat’ta 2 dönem Belediye Başkanlığı bir dönemde Demokrat Parti Yozgat Milletvekilliği yapan Mehmet Sefer Eronat.
1905 yılında Köseoğlu Mahallesi’nde doğmuş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, daha sonra Hâkimlik ve Savcılık görevlerini yapmış, Niğde Cumhuriyet Müddei-i Umumisi, İzmir Çeşme hâkimi ve serbest avukatlık yapmıştır.

Tek partili dönemde Yozgat Belediye başkanlığı yapar, iyi bir avukat olduğu gibi seçkin bir aile çocuğu ve reisidir, babası Kadızadelerden Kadı Osman’ın oğludur. Babası da kendisi gibi avukattır. Merkeze bağlı Çalılı Köyü’nde üzüm bağları ve tarlaları vardır.
Belediye başkanı olur olmaz kolları sıvar ve Yozgat’ı masaya yatırır. O gün ki belediye meclisinin dışında akil insanlardan oluşan şehrin ileri gelenleri, esnaf, tüccar ve iş insanlarını bir araya toplar. Düğün, mevlit merasimlerinde ve arabaşı ziyafetlerinde kısacası halkın yoğun olduğu toplantılarda akil kişilerle Yozgat’ın geleceğine yönelik plan ve projeleri tartışır.

O yıllarda Yerköy bir kasaba hüviyetinde bir köyden ibaret. Bir irade Kırşehir ve Yozgat’ı birleştirerek Yerköy’ün il yapılması gündeme getiriliyordu. Nedeni ise 1925 yılında trenin Yerköy’e gelmesidir. Başka bir nedeni de Yozgat’ın göç vermesi. Bunu gören Yozgat Belediye Başkanı Sefer Eronat, bu olaya kendince önlemler almakta ve şehre kalıcı eserler yaparak göçü engellemeye gayret göstermektedir. O günlerde Yozgat’ın nüfusu 7-8 bin kişi civarındadır. Küçük bir kasabayı andırmaktadır.

Dörtyol’da bulunan spor salonu, eski Cumhuriyet Mektebinin bulunduğu yer, eski Anadolu Lisesi’nin bulunduğu yer ve İstiklal Lisesi’nin bulunduğu yerler o dönemde tamamı mezarlıkmış. Bu mezarlıkları Sarı Topraklık ve Yukarı Çatak Mahallesinde bulunan şimdiki yerlerine taşıyarak işe başlar.
Saat Kulesi ve terminal arası yol Lise Caddesi boyunca tek şeritlidir. İhtiyaç olan yerler istimlak edilerek, cadde genişletilir şimdiki mevcut haline getirilir.

Tarihi askerlik şubesi binasından başlayarak şimdiki terminale doğru tek tip evler yaptırıyor.
Valiliğin önü ve yeni yaptığı caddeyi akasya ağaçlarıyla donatıyor.
Doğaya da düşkün olan Eronat, tüm bunların yanında Çamlığın koruma altına alınmasını sağlıyor.
Büyük Camii üzerinde bulunan mezbahayı şehrin dışına Aşağı kaynarca mevkiine, bununla birlikte gazhaneyi de şehir dışına çıkartıyor.
Göçü önlemek için yaptığı kalıcı eserler arasında Hükümet Binası, Er Eğitim alayı ve diğer resmi binalar yer almaktadır.

Yerköy 1935’de nahiye, 1945’de de ilçe olur. Yerköy’ün konumu tren istasyonuna o kadar elverişli ve kullanışlıdır ki İstanbul Erzurum hattının göbeği de olması hasebiyle adeta yük indirme bindirme deposu olarak kullanılmakta ve Yerköy’ün bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlamaktadır.
Başkan Eronat, bu tehlikeyi de görerek Yozgat’ta tarım ve hayvancılık vazgeçilmez olduğu için bu alanlara daha çok önem verilmesi ve uygulanması için bir bir önlemler alır.

O dönemde Ramazan hatipleri Kayseri’den gelip dini bilgiler verirlermiş. Balta Nuri isminde halka irşat veren bir vaiz gelir Yozgat’a, “Yozgat’ ı kurtarmak istiyorsanız, Yozgat’ın kenar mahallelerini, yukarı nohutlu, kel tepe, kırıklı mevkii, E88’e inen vadinin çevresi olan cirit meydanı, banderlioğlu mevkilerini ve katran deresine olan bölgeleri parselleyip halka ücretsiz dağıtın. Şart olarak da herkesten verilen arsalara bağ yapmasını isteyin” der.


Bunun üzerine Başkan Eronat, tavsiyelere uyarak Belediye Meclisinden karar çıkartıp tellaliyeler ile halka duyuru yapar. 1 yıl içerisinde bağ evleri kurulur.
Bağcılığın önemi bir kez daha ortaya çıkar çünkü o dönemde bağcılık büyük bir geçim kaynağıdır.
Yarın bu konuya devam edeceğiz inşallah.
Vesselam.

28 HAZİRAN 2022 SALI

MEHMET SEFER ERONAT-1-
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!