KADİR GECESİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazanın sonlarına doğru yaklaştık.
Ramazan ayı, Allah’ın kulları üzerinde rahmet ve bereketinin bol bol tecelli ettiği, nimetlerini artırıp taşırdığı bir aydır.
Bu mübarek günler bitiyor mu?
Elbette ki bitmiyor.
Bilakis tatlanıyor, bereketleniyor.
Tuttuğumuz oruçların sonu bayram olacak.
Bu günde müminler kucaklaşacaklar, halleşecekler çocuklar büyüklerinin ellerinden öpecek, aile büyükleri ziyaret edilecek, kırgınlıklar, dargınlıklar, küskünlükler ortadan kalkacak.
Bu mübarek günler içinde ihya edeceğimiz gecelerin en önemlilerinden birisi olan Kadir Gecesi, müminlerin istifadesine bir armağan olarak sunulmaktadır.


İsteyen istediği kadar bu rahmet pınarından kana kana içebilir, susuzluğunu giderebilir.
Bu günleri ibadetle geçirmek ne güzel olacaktır.
Kadir Gecesi’ni müminler yalnız bugünlerde değil, Ramazanın tümünde ararlar. Her gününü Kadir gecesiymiş gibi algılarlar.


Kadir gecesi, bin aydan (83 yıldan) daha hayırlıdır. Kur’an-ı Kerim de bu gecenin faziletini belirten Kadir suresinde yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablarının izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler. İslam, hiç bir zaman dış görünüşü benimseyen, şekle önem veren, şekilci bir din değildir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini bugünkü anlaşıldığı şekilde “Bir gecelik ibadetle bütün günahlardan arıtılacak” görüşü ancak muttakiler, inanmış samimi Müslümanlar için geçerlidir.

Bu geceye Kadir gecesi denilmesinin sebebi şüphesiz ki şeref ve kıymetinden dolayıdır.
Çünkü Kur’an-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.
Ayrıca bu gecede bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah’ın ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir.


Kadir Gecesinde neler yapmalıyız?
Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak, tövbe istiğfar ederek ve dua ederek değerlendirmeliyiz.
Üzerinde namaz borcu olanların bu gecede hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir.
Hz. Aişe (r.a.) şöyle anlatıyor:
“Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? Diye sordum.
Resûlullah (sav): “Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu anna” “Allah’ım sen affedicisin, Affetmeyi seversin, beni de affet” diye dua et, buyurdu.

 Bu gecenin öyle bir ânı vardır ki, o anda yapılan ibâdet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin îmânını tazeler.

Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.
Unutmayalım ki bu gecede yaptığımız ve yapacağımız ibadetlerimiz kabul görecektir. Bizlere ikram olarak sunulan bu mübarek gecede dualarımızdan insanlığın huzuru sevgi ve kardeşliğin sağlanması ve devamı için bizlere daha fazla güç, iman vermesi için yalvarıp yakaralım.

Yalnız kendi sevdiğimiz insanların değil, bütün insanlığın bu sevgiye layık olduğunu bilerek sevgide sağlam ve cömert bir ruha sahip olmak için ellerimizi açarak yardım dileyelim. Bu geceyi hakkıyla ihya edelim. Kandiliniz mübarek olsun diyorum.
Vesselam…

KADİR GECESİ

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!