İTTİFAKLAR SEÇİMİ OLACAK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye yaklaşık 10 ay sonra seçime gidecek. Seçimlere ilk kez farklı bir yaklaşımla hazırlanıyor ülke. Önceki sistemde seçimlerden sonra koalisyonlar kuruluyordu. Bu girişimler günler haftalar hatta aylar sürerdi.
Bülent Ecevit 1977 seçimlerinden sonra Adalet Partisinden istifa ettirilen 12 milletvekiline 11 bakanlık vermek suretiyle 41. Hükümeti düşürerek 42. Hükümeti zorlanarak kurmuştu. Bunun adına ise güneş motel olayı ve 11’ler hareketi olarak tarihe geçti. Hala hafızalarda dipdiri tazeliğini koruyor.

Son 20 yıldır koalisyon kurulmadan Ak Parti tek başına ülkeyi yönetiyor.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi partilerin bir noktada elini kolunu bağladı. Partiler mecburen ittifaklara yönelmek zorunda kaldılar. Bundan önceki seçimde iki olan ittifak sayısı önce üçe, daha sonra dörde, beşe çıkacağa benziyor.

İlk defa bu kadar farklı bir seçim yaşayacak olan Türkiye’de önümüzdeki seçimler için ‘İttifaklar Seçimi’ yaşanacak gibi duruyor.
Son seçim kanunu ile de seçim barajının 10’dan 7’ye düşürülmesi bir anlam taşımıyor. Olan küçük partilere oluyor.
Küçük partilerin milletvekili çıkarmaları daha da zorlaştırıldı.
Sağda ve solda birbirine benzeyenlerin ittifak kuracakları gibi birbirine benzemeyenlerinde yeni ittifaklar arayışında oldukları da bugünden gözükmeye başladı.

İttifak denilince geçtiğimiz seçimde Cumhur İttifakı oluştu. Ak Parti MHP ve BBP’si bir araya geldi. Diğer taraftan Millet İttifakı ile de CHP, İYİ, SP ittifak kurdular. Şimdilerde bu partilere ilave olarak altılı masa diye tabir edilen Gelecek, DP ve Deva Partileri de aralarına katıldı.

Her ayda mutat olarak toplanıp ortak hareket etme adına değişik çalışmalar yapıyorlar. Bunlar bildiklerimiz görünenler. Böyle kalır mı hayır. Daha başkaları da yeni ittifak kuracağa benziyor.
Üçüncü ittifak olarak Devrim Hareketi, Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi de bir araya gelecek.
Dördüncü ittifak ise Sosyalist Güç birliği kurduklarını kamuoyuna açıkladılar. Bunlara ilave olarak beşinci ittifak ise Doğru Parti Genel Başkanı Rıfat Serdaroğlu, Memleket Partisi ve Milli Yol Partisi de kendi aralarında ittifak görüşmeleri devam etmekte gözüküyor.

Eh ne diyelim gökten ne yağdı da yer onu kabul etmedi? Son yıllarda peş peşe kurulan yeni partiler olduğu gibi eskiden kalma tabela partilerimizde yok değil. Sayılarını adlarını bile Türkiye de bile birçok kimse bilmiyor.
Hali hazırda Türkiye genelinde  120 siyasi parti etkin durumda bulunmaktadır. Seçime girmeye hak kazanan parti sayısı son güncelleme ile 24 olduğu YSK tarafından açıklanmıştır.

Bu kadar çok partinin olduğu bir ülkede bu gün iki olarak görünen ittifak sayısı seçim sonuna kadar neden 5-6’yı bulmasın?
Eskiden yapılan ittifaklarda bir ilde en çok oyu alan parti milletvekili çıkarıyordu. Ülkede seçim barajının %10 olmasına rağmen etkilemiyordu. Şimdiki seçim kanunu ile bu sisteme son verildi, barajın %7’ye düşürülmesi hiçbir anlam ifade etmedi.
Seçim takvimi belli olmamasına rağmen siyasiler ısınma hareketlerine başladılar.
İktidar, muhalefet fark etmeden milletvekillerinin teşkilatlara gönderdiler. Esnaflar, iş adamları, sendikalar, köyleri ziyaret ediyorlar bugünlerde.

Günler, aylar içinde daha kapsamlı bir şekilde seçim çalışmaları başlayıp pehlivanlar mindere çıkıp kozlarını paylaşacaklar.
Ne diyelim görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler. Bu seçimler ittifaklar seçimi olacak diyorum. Vesselam…

25 AĞUSTOS 2022 PERŞEMBE

İTTİFAKLAR SEÇİMİ OLACAK
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!