Geçtiğimiz Pazar günü bir vesile ile hızlı tren çalışmalarını yerinde görmek üzere doğruca Fermanoğlu İnşaat Şirketi’nin şantiyesine gittim. Orada güzel insanları tanıma fırsatı buldum. İlk karşımıza çıkan şantiyenin muhasebe sorumlusu Burhan Başkal kardeşimiz oldu. Daha sonra yapılan çalışmaları yerinde görmek için inşaat alanına geçtik. Orada İnşaat Şirketi’ni Halkla İlişkiler ve Tanıtım İdari Amiri Şefik Öner’le tanıştıktan sonra yapılan çalışmaları da görme fırsatı buldum.
Şefik Bey’in verdiği bilgiye göre yaklaşık 4800 metre uzunluğunda bir tünel yapımı gerçekleştirilecek. Merkeze bağlı Azizli köyümüzün hemen güneyinden başlayan Divanlı Köyü girişinde son bulacak uzunca bir tünelin giriş kısmından içeri girdim. Yaklaşık olarak 100–150 metre civarında tünel yapımı gerçekleştirilmiş. Bir taraftan da kazı işlemleri devam ederken yapım çalışmalarını, iş makinelerini, çalışan işçileri ve mühendisleri iş başında; ayaklarında çizmeleri, sırtlarında iş elbiseleri ve başlarında miğferleri ile çalışırken gördüm.
İnanır mısınız içim kıpır kıpır etti. Fermanoğlu İnşaatın yapacağı bu tünelde, bir işte nasıl gayretle çalışıldığını yerinde görmek, bir iş adamı olarak beni ziyadesiyle memnun etti. Tünelin içine girdiğimizde ayağımızda çizme, başımızda miğfer yoktu. Biliyorum ki yaptığımız iş yanlıştı.
Yaptığımız işin yanlışlığını bilerek tünelde ilerlerken şantiye şefi tarafından ikaz edildik. Aldığımız bilgiye göre mevcut tünel 5 metre civarında daha tabanda kazı yapılarak derinleştirilecekmiş.
Tünelin genişliği 13 metre civarında. Baktığımızda; Bolu Dağı tünellerinin aynısı gibi gözüküyor. Şefik Bey’in ifadesine göre Divanlı güzergâhında da 13-15 metre kazı yapılmış, ilerleyen günlerde de yine orta bir yerden üçüncü bir girişle tünel inşaatının hızlı bir şekilde üç koldan devam edeceği ifade ediliyor.
Aldığımız bilgilere göre; Türkiye’nin en büyük tüneli 5000 metre civarında olacak. Kasım 2009 tarihinde açık kazıyla birlikte 200 metre civarında ilerleme kaydedilmiştir. Projede ki T3 tüneli olarak yapımı süren bu tünelin en kısa sürede bitirilmesi için Fermanoğlu İnşaat’ın çalışmalarını yerinde gördükten sonra yetkilileri tebrik ettim.
CMBE- Cengiz, Mapa, Kolin, Limak adi ortaklığı tarafından Yerköy-Yozgat-Sivas hattı yüklenici firma adı altında on beşe yakın alt yüklenici ile birlikte proje en hızlı şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hizmetine sunulacağı günü bekliyor.
Bir Yozgatlı olarak doğrusu gurur duydum. Yılmaz Göksoy Hocama da gördüklerimi anlatarak, en kısa zamanda yapılan çalışmaları yerinde görmesini sağlayacağım. 7 gün 24 saat her türlü hava koşullarına rağmen çalışmaların devam ettiğini bildirdiler.
Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın bir yerde söylediği sözü sizlerle paylaşmak istiyorum. “Bu proje İstanbul’dan Bakü’ye uzanacak. İpek Yolu kapsamında büyük bir proje olduğunu da bilmenizi isterim.”
Bu bilgileri verdikten sonra “Kara tren gelmez mi ola, düdüğünü çalmaz mı ola” demeyeceğim. Ben gördüm trenin kara tren olarak değil ama hızlı, hızlandırılmış dünyadaki ulaşım alanında kullandığı en hızlı bir teknolojinin kullanacağı mavi midir, beyaz mıdır, sarı mıdır trenin Yozgat’a geleceğine inanlardanım.
Bu konu başka bir ifade ile türkülere de konu olmuştur. “Kara tren gecikir belki hiç gelmez Dağlarda salınır da derdimi bilmez Dumanın savurur halimi görmez Gam dolar yüreğim gözyaşım dinmez” Tren üzerine onlarca hasret türküleri bestelenmiştir. Ben gördüm ve trenin Yozgat’a 100 yıl gecikmeli de olsa dumanı gözükmeyecek kara tren olmayacak ama trenin hızlanarak Yozgat’tan geçeceğine inanıyorum. Vesselam…
1 OCAK 2009 PERŞEMBE