HİCRİ YILBAŞI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yarın nasip olursa  19 Temmuz Çarşamba Hicri 1 Muharrem 1445.
Hicri yılbaşı ne demektir? Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği günün başlangıcıdır.

Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicreti esas alınarak, Hz. Ömer döneminde hicri takvim uygulaması başlamış ve Muharrem Ayının özelliklerinden dolayı Muharrem Ayı, hicri birinci ay olarak kabul edilmiştir.

 Her dinin ve her milletin kutsal veya diğer zaman dilimlerinden farklı kabul ettiği kendine özgü belirli gün, gece ve ayları vardır.
Dinimizde de Kameri aylar içinde Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları mübarek kabul ettiğimiz aylardır.

‘Muharrem’ kelimesi, haram kılınmış, hürmete layık anlamına gelir.
Muharrem ayı tarih boyunca insanlık için dönüm sayılabilecek olaylara sahne olmuştur. Muharrem’in 10. gününe aşure günü denilir. Hz. Muhammed (sav)de Muharrem ayının 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmayı ashabına tavsiye etmiş, “Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en hayırlısı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise gece kılınan namazdır” buyurmuştur.

 Yarın inşallah Muharrem ayının 1. gününü idrak edeceğiz. Müslümanlar olarak bu günleri bin 400 küsur yıldan bu tarafa gündüzleri oruç tutarak, geceleri de ibadet yaparak ihya ederiz. Arap kavimleri bu aylara “eşhur’i hurum” adı verir ve bu aylarda savaştan ve her türlü şiddetten uzak dururlardı.

Başka bir ifade ile ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır. “Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allah-û Teâlâ’nın ayıdır. O ayda bir gün var ki o günde Allah(cc) geçmiş kavimlerden birinin tövbesini kabul etti. Yine o gün, tövbe edenlerin günahlarını da affeder.”  Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve önemli olayların cereyan ettiği, Aşure gününde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir.

“Aşure günü” denilen Muharrem ayının onuncu gününde, tarihte pek çok önemli olayların meydana geldiği rivayet edilir. Bunlardan bazıları şunlardır;
*Hz. Âdem’in tövbesi, bu günde kabul görmüştür.
* Nuh (as)’un gemisinin tufandan kurtulup Cudi dağının tepesine oturması bugüne rastlar. (Hz. Nuh’a inananların bir gemi vasıtasıyla kurtulduğu ve inkârcıların da bütünüyle yok olup gittiği bir olaydır).
 * Hz. İbrahim(as) ateşten bu günde kurtulmuştur.
 *Hz. Yakup’un, oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması bugüne rastlar.
 *Muharrem ayının on altıncı günü ise, Kudüs’ün kıble tayin edildiği ve on yedinci gününün de fil ashabının geldiği gün olduğu, nakledilenler arasındadır.

 Bu ayın İslam tarihinde de ayrı bir önemi vardır. Hz. Hüseyin Efendimizin şehadeti ile sona eren ve bütün Müslümanları üzen Kerbela olayı da bu ayda meydana gelmiştir. Bu üzücü olayı iyi düşünmeli ve bundan ders çıkarmalıyız.


Bizlere düşen görev, günümüzde her zamankinden daha fazla birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi korumak için gerekli gayreti göstermek olmalıdır. Müminler arasında ehlibeyt sevgisi herkesin ortak sevgisi olmalıdır. Tüm ülkemiz ve İslam âleminin hicri yılbaşının hayırlı olmasını diliyorum. Daha nice hicri yılbaşlarına kavuşturmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Vesselam…

HİCRİ YILBAŞI
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!