GÖSTERE GÖSTERE TARIM

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım İl Müdürü Tanju Özkaya geçtiğimiz gün Tarla Günü münasebeti ile çeşitli açıklamalarda bulundu.

Merkeze bağlı Özlüce-Kaşkışla köylerinde 6 çeşit arpanın çiftçi şartlarında demonstrasyon ekimi, Yozgat Ziraat Odası ile birlikte gerçekleştirildi.
Yerli tohum olarak Topçu köyünde May8462, Divanlı köyü ve Yerköy ilçemizde Nevzatbey ekmeklik buğday,  Fakıbeyli köyü ve Yerköy ilçemizdeki 5 köyde ve Şefaatli İlçemizde İnce04 ve Burak Bey arpa çeşitleri ekilmiştir.

Yerli tohum ekiminin artması baba, dede ve ata tohumlarımızı gün yüzüne çıkartmak için yapılan çalışmalar olsa gerek.

Haberi okuyunca demonstrasyon kelimesine takıldım doğrusu. Nedir bu kelime Allah aşkına!

Tarım İl Müdürü Tanju Özkaya, bu kelimeyi yaptığı konuşma süresi içerisinde 6-7 kere tekrar ediyor. Kendisini dinleyenlerin yanında bulunan arkadaşlarının, çiftçilerin, köylülerin bu kelimenin ne anlama geldiğini bildikleri kanaatinde değilim.

Bir tarafta yerli tohum arayışı içerisinde olurken öz Türkçemiz bir kenara bırakılarak göstererek öğretme, ekerek çiftçiye göstermek anlamına gelen ifadeleri kullanmak yerine bilmediğimiz bir kelimeyi kullanmasını doğrusu mantıklı bulmadım.

Nedir bu Allah aşkına!

Bir tarafı yapmaya çalışırken öbür tarafı yıkıyoruz. Ben bu kelimeyi inanın bugüne kadar Yozgat çiftçisinin, köylüsünün bende dâhil bildiği kanaatinde değilim.

Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde bugün kaç kişi çalışıyor bilmiyorum ama seçimler vesilesi ile bütün birimleri yanımdaki arkadaşlarla bir tarihte dolaşmıştım. Kapısını açtığımız her oda tıklım tıklım dolu, sabahtan akşama kadar masa başında oturduklarına şahit olmuştuk.

Hatta hayvancılık yapan bir arkadaşımızın “keşke tarım il müdürlüğü hiç olmasa, bundan daha çok eker, biçeriz, üretiriz” dediğini hatırlıyorum.

Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde bugüne kadar yapılan çalışmalarda alınan mesafeler, başarılar keşke bir toplantıda dile getirilebilse de ödüllendirilseler.

Eski bir tarım il müdürümüz tarafından benim köyümde büyük bir iddia ile şamatayla ekilen patates üretiminden sıfır netice alındığını biliyorum.

Ekilen patates tohumunun bile hasat sonunda çıkmadığını görmüştük.

Yozgat’ın kalkınmasının yüzde 76 oranında tarıma dayalı hayvancılık olduğunu biliyorum. Türkiye genelinde mercimeğimizin, Nohut’umuzun ne kadar önemli bir yer tuttuğunu da biliyorum.

Tarımda çalışan amir, memur her kim varsa bu konulardan bir haber olduklarının farkındayız. Eğer aksini söyleyebileceklerse son 30 yılda proje yapıp da başardıkları bir iki tane örnek verseler iyi ederler.

Bizde kendilerini gazete manşetlerimize taşırız, alkışlarız.

Çiftçimizin gözü açılır, ufku genişler. Daha çok eker, daha çok hasat eder.

Unutmuyorum 70’li yılların sonunda Toprak Su İşleri bünyesinde birçok köyde toprak analizleri yaparak bin dönüm civarında arazide modern tarım yaptılar. Traktör pulluk aynalarını kestirdiler. Kendi bilgileri ışığında tarlaları sürüm yaptılar. Tırmık, kazayağı çektiler. Günü gelince ekim yaptılar, üzerini silindirlediler.

O zaman benim köyüm Topçuda, Divanlı da bire beş bile vermeyen kıraç tarlalarda bire yirmileri hasat ettiler. Eksik olmasınlar!

Onların bu başarısı Yozgat çiftçisinin gözünü açtı. Tarım nasıl yapılır, hasat nasıl edilir, uygulayarak, göstererek, tarif ederek yaptılar ve yaptırdılar.

Şimdilerde; Ahırda kravatlı baytar, tarlada lacivert takım elbiseli, kravatlı ziraat mühendisleri görüyoruz. Arazide çiftçiye, ahırda köylüye, üreticiye gerçek hayvancılığı gerçek tarımı öğreten, toprak analizlerini yaptıran, zamanında gübre atımını sağlayan, ilacını teşvik eden, çalışan, çalıştıran, koşturan Tarım İl Müdürlükleri olmasını diliyorum. 

Vesselam…

 8 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE

GÖSTERE GÖSTERE TARIM
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!