GEZDİRDİLER GÖRDÜK KONYA’YI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz hafta Konya Ticaret Odası “KOP” ilerini kapsayan, bir tanıtım gezisi düzenledi.

Bende Merhaba Yozgat Gazetesi temsilcisi olarak 2 günlük bu toplantıya katıldım.
Konya 70’li yıllarda Mevlana etrafında yapılan şimşir kaşığı, Mevlana figürlü süs eşyaları ve şekerlemesiyle bilinirdi.

Bugüne geldiğimizde, İlk defa Konya ‘da merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’la birlikte temelleri atılan organize sanayi TÜMOSAN gibi ağır sanayi tesislerinin bu alanda büyük bir hamle başlattığını görüyoruz.  Konya şimşir kaşık yapımından fabrika açmış, başka alanlarda fabrikalar kurmuş, birçok motoru üreten, bütün araçların yedek parçalarını yapabilen belki Türkiye’de öncü vilayetlerimizden birisi olmuştu. Konya Ticaret Odası da Türkiye’nin en büyük 6’ncı odası olarak yaklaşık 23 bin civarında üyeye ulaşmıştı.

 Konya gelişen, büyüyen sanayisinin yanında, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak hububatı ‘da dâhil edersek, dünya ile rekabet eder yarışır hale gelmişti.

Dostlar Konyalı çalışıyor.
Konya üretmeye devam ediyor.

Organize bir şekilde gezip gördüklerimizle memleket adına yapılanlar göğsümü kabarttı, yapılanları gıpta ile seyrettim.

Yetkililerin bize ifadeleriyle 15 Aralık itibariyle 2,8 milyar dolar ihracat yapmışlar. Hedefleri ise 3 milyar dolar.

5’inci organize sanayi dolmuş, sanayicinin hizmetine sunmak üzere 6’ncı organize sanayi bölgesinin temelini atmışlar.

Fabrikalar sahası bir ucundan diğer ucuna 30 km’yi aşmış. Gezmekle bitmiyor. Binlerce, on binlerce üretim merkezi, imalathane ve fabrika var. Çalışmalar gelişmek, kalkınmak ihracat yapıp memleketi sanayileştirmek adına durmadan devam ediyor.

Bu kazanılanlar tesadüf mü?

Bu gün öyle bir konuma gelmişler ki, insan dışında her şeyi yapabilecek teknolojiye sahipler.

Yozgat’ta bakıyorum da yanında 3-5 kişi çalıştıran sanayicimizi, iş insanını görünce onlara gıpta ediyoruz.  Bu isimlerin bir kısmı da bugün Yozgat’ı yönetiyor.

Keşke işletme nasıl olur, fabrika nasıl kurulur, istihdam nasıl sağlanır, teşvik nasıl verilir, sanayiciye ve iş insanına, imalatçıya; siyasetçisi, bürokrasi ve STK’lar nasıl kol kanat gerer, yerinde görebilsek.

 Konya Ticaret Odası, firmaların ihtiyacı olan nitelikli eleman temini için kurslar açmış, okul hatta üniversite bile kurmuşlar.

Eli pense tutan, tornayı, kumpası bilen kadroları, açtıkları bu müesseselerde yetiştirir hale gelmişler. Bunun için Meslek Eğitim Merkezi kurmuşlar.

Torna, kaynak, mağ kaynağı, tasarım, modelleme ve esnek eğitim imkânlarıyla 64 alan ve dalda kurslar düzenliyorlar.% 85 uygulamalı 120 saat kurs vererek istenilen kalifiye elemanı yetiştirerek sertifika veriyorlar.Bunların alt yapısı olarak eğitime alacakları öğrencilere konuk evi bile yapmışlar.

Örnek bile veriyorlar; Kursa katılanlar 2 bin kişi içinden 700 kişi ancak sertifika alabilmiş.

Onları da hemen vasıflı eleman olarak işe alıyorlar.
Titizlikle puanlama yöntemi uyguluyorlar.

Hülasay-ı kelam; Konya’da gördüklerim anlatmakla bitmez. Bu konuya devam edeceğim diyorum. Vesselam…

16 ARALIK 2021 PERŞEMBE

GEZDİRDİLER GÖRDÜK KONYA’YI
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!