GEBELİKTE ŞEKER’E DİKKAT!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yozgat’ta çalışmaları ile ün yapmış olan Uzm. Dyt. Gökhan Elbay gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığının önemine değinerek alınması gereken önlemler hakkında da detaylı bilgi verdi.

Elbay: “Gebeliğinde şeker hastalığı tespit edilen birçok anne adayı bilgi eksikliği ve doğru yönlendirilmemeleri nedeniyle paniğe kapılır. Gestasyonel diyabet yani gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı tedavi edilmediğinde iri bebek dünyaya getirme, gebelik sonrası hastalığın devam etmesi gibi birçok sorun ortaya çıkabilir ancak doğru beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ile kolayca tedavi edilebilen bir hastalıktır” dedi.
GESTASYONEL DİYABET NEDİR?
Uzm. Dyt. Gökhan Elbay: “Diyabet, pankreastan salınan insülin hormonunun mutlak ya da göreli yetersizliği sonuca gelişen bir hastalıktır. Yani insülin yetersizliğine bağlı kanda şekerin yükselmesi olarak tanımlanabilir. Gestasyonel diyabet ise gebelikte görülen şeker hastalığıdır. Gestasyonel diyabet gebelik sırasında ortaya çıkar ve genellikle gebeliğin son bulması ile hastalıkta son bulur”
GESTASYONEL DİYABETTE BESLENME
Diyabet hastalığının tedavi yöntemi gebelik için geçerli olan doğru beslenme kurallarının gebenin diyetine adapte edilmesidir. Ancak bu beslenme programını sadece bir diyetisyen hazırlayabilir. Bu nedenle gestasyonel diyabet teşhisi konulduğunda zaman kaybetmeden bir beslenme uzmanına müracaat etmelisiniz.
GEBELİK DİYABETİ OLAN ANNE ADAYLARINA BESLENME TAVSİYELERİ
Günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün tüketin.
Azar azar sık sık beslenme modeli ile günde 6 öğün beslenmek kan şekerinin gün içinde dalgalanmasını önler. Uzun süre aç kalırsanız kan şekeriniz önce düşer, ardından dokular parçalanarak şeker elde edilir, bu esnada atık madde olarak keton cisimleri kanda birikmeye başlar. Bu maddelerin düzeyinin yükselmesi annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.
Öğün araları 2,5- 3 saat kadar olmalıdır. Hep benze saatlerde beslenilmeye özen gösterilmelidir.
Bu şekilde beslenme kan şekerinizde dalgalanmalar ve dengesizlikler olmasını engelleyecektir.
Kan şekerinizi hızla yükseltebilecek basit karbonhidratlardan kaçının. Yani düşük glisemik indeksli besinleri tercih edin.
Lifli (posalı) besinleri tercih edin.
Lifli besinler, midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan glikoz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir. Lifli besinler kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya vb kurubaklagiller, esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç/makarna/erişte/un gibi kepekli tahıllar ve sebze- meyvelerdir.
Günlük 2- 2, 5 litre su tüketilmelidir.
Gebelik süresince kan hacminin artması ve amniyotik sıvının yenilenebilmesi için sıvı tüketimi çok önemlidir. Ödemlerin olmaması, vücudunuzdaki su ve elektrolit dengesinin sağlanması için su içmeyi alışkanlık edinin. Üstelik doğum sonrası süt verebilmeniz için yine bol miktarda su içmeniz gerekli. Gebelik süresince su içme alışkanlığı kazanmanız emzirme döneminde zorluk çekmenizin önüne geçecektir.
Diyete ek olarak mutlaka yürüyüş gibi basit egzersizler yapılmalıdır.
Gebeliğinizde fiziksel aktivite yamanıza engel teşkil edecek herhangi bir problem yoksa yürüyüş gibi hafif egzersizleri hayatınıza adapte edin.
HABER: BÜLENT KALABALIK

GEBELİKTE ŞEKER’E DİKKAT!
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!