19,1088$% 0.1
20,6869€% 0.3
23,5186£% 0.15
1.198,50%-0,17
1.994,00%-0,25
514645฿%-3.57238
Geçtiğimiz hafta içinde İstanbul’da meydana gelen depremde ülke olarak yine sınıfta kaldık.
Meydana gelen depremler ve artçı sallantılarla korku dolu anlar yaşadı vatandaşlarımız.
Yaşanan depremlerde önceden tespit edilen toplanma alanları, telefon şebekeleri olmak üzere birçok noktada sıkıntılar olduğu gün yüzüne çıktı.
Yetkililerin “Depreme hazırız” açıklamaları, telefon operatörlerinin “Kuvvetli şebekemiz, her yerde çekiyor” reklamlarının bir karşılığının olmadığı ortaya çıktı.
Tüm bu yaşanan skandal durumların ardından Gölcük depreminden bugüne kadar vatandaştan kesilen deprem vergisinin akıbeti merak ediliyor.
Deprem riskini azaltmak için toplanan ve yaklaşık 36 milyar doları bulduğu söylenen deprem vergisinin akıbetini, toplanma alanlarını, telefon şebekelerindeki problemleri yetkililer irdeliyorlar bugünlerde.
Vatandaşlar korku ve tedirginlikle kendini sokağa attı ama toplanma alanı bulamadı, ailesini aramak isteyenler şebekelerin çökmesinden dolayı sevdiklerine ulaşamadı.
Depreme hiç bir hazırlık yapılmadığı en sert şekilde hissedilirken, depreme önlem almak için 20 yıldır deprem vergisi adı altında toplanan 36 milyar doların nerede olduğu merak konusu.
Bu durum televizyon kanallarında, yazılı basında ve halkımız tarafından sorgulanıyor.
Yetkililer suskun, bu konuyla ilgili tek konuşan dönemin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Harcadık. Duble yol yaptık” diyor.
Deprem vergisinin konuşulduğu bugünlerde ise hükümet yetkililerinden henüz bir açıklama yapılmadı.
496 deprem toplanma alanından 419’u imara açılmış alışveriş merkezleri ve plazalar yapıldığı söyleniyor, geriye sadece 77 toplanma alanı kaldığı ifade ediliyor.
Vatandaşlar nereye gideceğini, ne yapacağını şaşırıp yer bulmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar.
Ülkemizde bir olay olduğu zaman, bir panik havası televizyonlardan önce birinci haber, paneller, açık oturumlar yapılıyor, düşünce kuruluşları fikir beyan ediyorlar, apar topar önemler alınma pahasına bir şeyler yapılıyor elbette.
Ama bir türlü sonunu getiremiyoruz.
Bende vergi mükellefi bir vatandaş olarak deprem sigortası yaptırıyorum.
Adına dask denilen bu vergi türüyle binlerce liramızı veriyoruz. Her daireye deprem sigortası yaptırıyoruz, metre karesine göre 70 ile 120 lira arasında para ödüyoruz her yıl, helali hoş olsun yerli yerinde harcanıyorsa.
Yok, hazineye irat kaydettik, yok yol yaptık, yok makam arabaları aldık, hizmeti aksatmadık deyip, vesaire mazeretlere sığınılacaksa önce ülkemize sonra vatandaşlarımıza yazık olmaz mı?
Sonuç olarak ülkemiz her an deprem riskiyle karşı karşıyadır.
Allah korusun her an hazırlıklı olmamız lazımdır. Sonra Ah vahların! Fayda vermeyeceğinin bilinmesini, ona göre kısa, orta, ve uzun vadede planlar yapılması dileğimizdir.
Her an, her saat, her gün depremlere hazır olmalıyız diyorum.
Vesselam… 30 EYLÜL 2019 PAZARTESİ
NERDE KALDI AHDE VEFA