ÇİFTÇİYE KAŞIKLA YABANCIYA KEPÇEYLE

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz gün ekim başladı başlıklı yazımızla çiftçilerimizin maliyet hesabını yapmıştık.

Tam da o gün Hükümet yeni bir genelge ile buğday başta olmak üzere arpa, yulaf, çavdar, mısır gibi tahıl ürünlerinin ithalatını kolaylaştırılmıştır.

Söz konusu karar uyarınca, buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak 2021’e kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.

Buna göre gerek iç gerek dış piyasa fiyatlarında devam eden yükselişlerin yem ve gıda piyasaları ile tüketici fiyatlarına yukarı yönlü baskı yapmasının önüne geçmek için Türkiye de ithalatta gümrük vergisi düzenlemesine gidilmiştir.

Bu hareket çiftçimize ne kazandırır ne kaybettirir.

Hemen söylemeliyim ki Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli ”Neden buğdayı ithal ediyorsunuz ?” sorusuna ne cevap vermiş olabilir?

Cevap şu;

”Paramız varda dışarıdan buğday alabiliyoruz.”

”Ne ala ne güzel. Size paranız yok diyen olmuyor ki. Ben diyorum ki madem paranız varsa ülke insanına çiftçisine, köylüsüne daha çok verin. Verin de daha çok eksin. Daha çok biçsin. Daha çok ürün elde etsin. Kaliteli tohumu, gübresini zamanında yeteri kadar alabilsin. Mazotunu, ilacını ucuza alabilsin, dolayısıyla paranızda ülkemiz içinde kalsın”, daha iyi olmaz mı diyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda tarıma ayrılan payları sizlerle paylaşmak isterim;

2018 yılında 14 milyar 489 milyon TL

2019 yılında 16 milyar TL çıkartılıyor

Normalde Türk çiftçisine kendi vatandaşımıza verilmesi gereken miktarın, bütçenin yüzde 1’i kadar olması gerekiyor.

Bu da 42 milyar 800 milyon TL para ediyor. Ama bu güne kadar verilen en yüksek rakamın 16 milyarı geçmediğini görüyoruz.

Çiftçimize, köylümüze vermiyoruz da ne oluyor?

İşte yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi kendimize vermediğimizi, dış ülkelere çok rahatlıkla, tabir-i caizse çiftçiye kaşıkla, yabancıya kepçeyle veriyoruz.

Oda ithalat ve ihracat dengemizi bozuyor.

Netice olarak kendi çiftçimizin daha çok teşvik edilmesi, tarım girdilerinin daha ucuz olması, devletimizin üreten insanların yanında daha fazla yer almasını diliyorum vesselam… 23 EKİM 2020 CUMA

ÇİFTÇİYE KAŞIKLA YABANCIYA KEPÇEYLE
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!