BİR DAMLA SUYA İHTİYACIMIZ VAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı bölgelerimizde olduğu gibi Yozgat’ımızı kuraklık kasıp kavuruyor. Eskiden bir havamız, bir suyumuz vardı. Şimdilerde havamız bir tarafa suyumuz azaldıkça azalıyor bu günlerde.

Allah korusun su kaynaklarımız bu sene beklenilenden daha az olarak şu günlerde meyve, sebze üreticilerimizi ciddi manada kara kara düşündürüyor.

Köyümüzde bulunan bütün çeşmelerin suları ya çok azaldı ya da hepten kurudu. Bir damla suya hasret kalacağa benziyoruz.

İklim değişikliği nedeniyle başta ekinlerimiz ve diğer hububatlarımız zamanında yağış alamadığı için verim kaybına uğradı. 

Üretim yüzde 50 daha az oldu.

Yozgat’ın su fakiri bir il olduğu söyleniyor. Bilhassa Boğazlıyan, Çayıralan, Akdağmadeni, Şefaatli ve Yerköy’de sondaj çalışmaları sonunda daha çok değil 15-20 sene öncesinde 20 metrenin altında yeterli su çıktığı halde zaman içinde 30-40-60 şimdilerde ise 150-200 metre derinliklerde su arıyor köylümüz, çiftçimiz. 

Ektiği pancarı ve diğer hububatları sulayabilmek için. 

Buradan Yozgat’ta yaşayan, halen çiftçilik yapan, sebze eken, meyve bahçesi olan doğduğu günden bugüne köyle bağını kesmeyen birisi olarak söylüyorum.

Topçudaki gölet son 10 yıldır maalesef dolmuyor. Derelerden sular akmıyor. 

Bilhassa Çamlığın güney kısmındaki Divanlı meralarından derelere inen daha sonra Topçu, Türkmen, Gökçekışla, İncirli, Osmanpaşa köylerinden devam eden ve Gelingüllü barajının kanalına akan su yer yer tamamen kurumuş ya da bazı kesimlerin hiç suyu kalmamış. Kupkuru dere olmuş.

Divanlıdan gelen özün suyu Topçu arazisini sulamaktan uzak kaldı. Öz yatakları son 15-20 gündür yer yer kurudu şu günlerde.

Allah yardım etsin.

Bu yöre için acilen Divanlı Mahallemizin altından itibaren Topçu Göletine kapalı bir kanalla kış aylarında boşa akan, hiç mi hiç değerlendirilemeyen su bir şekilde akıtılmalıdır.

Böylece göletin dolması sağlanmalı öncelikle.

İkinci olarak göletin sağlı sollu sulayabileceği arazilere yine kapalı sistemle kanallar döşenmeli. Böylece şu anda su olmadığı için ekilemeyen-biçilemeyen araziler rahatlıkla sulanabilmelidir.

Bu teklif sıradan bir teklif-talep olmamalıdır. Divanlı özünden itibaren yukarıda ismini sıraladığım köylerin altından “su akar Türk bakar” dememeliyiz.

Yine Mart-Ekim ayları arasında 8 aylık su bu yöreye bırakılmalı. Kış aylarında mutlaka gölette boşa giden sular toplanılmalıdır.

Bunu kim yapar, kim programalar, ödeneği nasıl ayrılır, nasıl projelendirilir yetkililerin derhal, şimdi, hemen kolları sıvayarak bu talep edilen işi hayata geçirebilmelidirler. 

Şayet bu proje gerçekleşirse bu bölge için kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerden biri olacaktır. Yöre halkının yağmayan yağmurlar karşısında kuraklığa çözüm olarak bende bu köşeden yetkililere çağrıda bulunuyorum.

Boşa gidecek bir damla suya tahammülü kalmadı köylümüzün, çiftçimizin. Haydi, hayırlısı diyorum.  Vesselam… 3 AĞUSTOS 2021 SALI

BİR DAMLA SUYA İHTİYACIMIZ VAR
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!