Akdağmadeni gezilecek yerler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine giderseniz mutlaka gezmeniz gereken 5 yeri sizler için derledik. Akdağmadeni’nde gezilmesi gereken 5 yer.

Akdağmadeni’nde nereyi gezebilirim?

Çerçialanı Köyü Göleti

İlçenin güneydoğusunda yer alan köyün ilçeye uzaklığı 35 km’dir. Rakımı 1425 m olan köyün hane sayısı 5 olup, nüfusu 16’dır. Okulu olan köyün geçim kaynağı hayvancılıktır. Köyde bulunan gölet ise Akdağmadeni’ne gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.

Göndelen Vadisi

İlçe topraklarında büyük sayılabilecek akarsu kaynakları bulunmakla birlikte en önemli akarsuyunu “Göndelen Suyu” karşılamaktadır. Akdağmadeni’nin Başçatak köyü dağlarından doğar. Sivas-Yıldızeli’nden doğan Çakraz Suyu ile Handeresi Suyu’nu da alarak, Gündüzler ve Kayabaşı köyleri arazisinde Çekerek Irmağına karışır. Akdağmadeni’nde mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.

Muşali kalesi

Akdağmadeni Muşalikalesi (Behramşah Kalesi); (Ali Çelebi ve Mahmut Çelebi Türbeleri) Akdağmadeni Muşalikalesi Köyü’nde köyün kuzeyinde bulunan yüksek bir tepe üzerinde kurulmuş, ufak bir kaledir. Gıyaseddin Keykavus (1237-1246) emirlerinden Necmed-din Bahramşah-ı Candar’a ait olan bu kale, tahminen XIII. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı sanılmaktadır. Yüksek kale duvarları moloz taş üzeri kesme taş kaplıdır. İçte bu taş dizileri tuğla gibi çaprazlama dizilerle sıralanarak zikzag duvar örtüsünü oluşturmaktadır. Batı ve Kuzey dış duvarlarda uzun dikdörtgen üç ufak burç vardır. Halen büyük bir bölümü ayakta kalan kale görülmeye değerdir.

Köyün kuzeyinde her tarafa hakim bir kale (Muşali – Muşallim Kalesi) ile batı eteğinde kurulmuş iki türbe bulunmaktadır. Bunlardan kaleye yakın olanı Ali Çelebi aşağıda olanı ise Mahmut Çelebi Türbesidir. Türbe içinde ve dışında birer mezar taşı vardır. Üzerindeki kitabelere göre türbe 871/1466 veya 875/1471 tarihleri arasında yapılmış olmalıdır. Her hangi bir süsleme unsuru yoktur. Muşali – Muşallim Kalesi’nin batısındaki iki türbeden aşağıda kalanı, kubbesi yıkık türbedir. Yukarısındaki Muşali – Muşallimoğlu Ali Türbesi’nden farkı farklı yanı yoktur. Kubbesi ve üst kısmı yıkılmıştır. Türbe içindeki kırık mezar taşı üzerinde Kuran’ın 112. Suresi yazılıdır. Diğer ikisinde de merhumun adı ve ölüm tarihi yazılıdır. Büyük Emir Ali Çelebi’nin Oğlu Mahmut Çelebi’nin Oğlu Mahmut Çelebi Recep 882/1477 tarihinde yapılmış olabilir. Bu yapı Muşallim’in torunu Ali Çelebi’nin oğlu Mahmut Çelebi’ye aittir. Mezar odasının üzeri ardıç ağaçlarıyla kaplıdır.

Kadıpınarı tabiat parkı

Kadıpınarı Tabiat Parkı 11.07.2011 tarihinde ilan edilmiştir. Yozgat Akdağmadeni sınırları içerisinde yer almaktadır. Tabiat Parkı Yozgat’a 102 km, Ankara’ya 330 km, Kayseri’ye 180 km, Sivas’a 127 km, Kayseri Havaalanına ise 127 km mesafededir. yüzölçümü 1.769 km²dir. Tipik karasal  iklime sahip ve deniz seviyesinden 1352 m yükseklikte bulunmaktadır. 9 ha büyüklüğüne sahip Tabiat Parkı’nın çevresi meşe ormanları ile çevrilidir. Tabiat Parkı Akdağmadeni ilçe merkezine kuş uçumu olarak yaklaşık 2,5 km mesafededir. Tabiat Parkı kuzeyinde Akdağmadeni ilçe merkezi, güneyinde, doğusunda ve batısında ise orman alanları yer almaktadır. Kadıpınarı Tabiat Parkı’nın bulunduğu bölge topografik açıdan nispeten hareketlidir. Ortalama yüksekliğin 1514 m olduğu Tabiat Parkı’nın en yüksek noktası 1565 m yüksekliğe sahip güney sınırıdır. Park’ın en alçak yerleri ise 1450 m yükselti de bulunan kuzeybatı sınırıdır. Tabiat Parkı’nda yükselti kuzeyden güneye doğru artmaktadır. Tabiat Parkı çevresindeki önemli yükseltiler, güneyde Delihamza Tepesi (1682 m), doğuda Kocasöğütözü Tepesi ile batıda Bardak Sırtı’dır. Kadıpınarı Tabiat Parkı, genel olarak sarıçam ormanından ibaret olup, başlıca iştirakçiler olarak meşe türleri, yer yer karaçam, katran ardıcı, akçaağaç, üvez, laden, geven yer almaktadır. Bu ekosistem tipi, içerdiği karakteristik ve iştirakçi bitki türleri bakımından olduğu kadar, bünyesinde barındırdığı faunistik unsurlar yönünden de önem taşımaktadır. Bu alan İç Anadolu’da başka bir yerde görülmesi zor olan Bozayı, Vaşak, Kızıl geyik gibi ormana bağımlı türler için korunaklı alanlardır. Ayrıca orman içinde görülebilecek kuşlar doğa fotoğrafçılığı açısından oldukça önemlidir. Akdağmadeni Ormanları İç Anadolu’daki tek blok ormanlar olması bakımından bünyesinde barındırdığı hayvan toplulukları için önemli bir orman sığınağıdır.

Kadıpınarı Tabiat Parkı sahip olduğu orman peyzajı ile ziyaretçiler için manzara güzellikleri ve rekreasyonel olanaklar sunmaktadır. Sahada Giriş kontrol noktaları, 1 adet Kır Lokantası, 2 adet orman köşkü, WC, çocuk oyun grubu, yağmur barınağı, piknik üniteleri, kamelyalar, bilgilendirme tabelaları bulunmaktadır. Tabiat Parkı’ndan Akdağmadeni ilçe merkezi ve çevresi panoramik olarak izlenebilmektedir. Tüm bu olanaklar sebebiyle Tabiat Parkı rekreasyonel kullanımlar için son derece uygun bir alan haline gelmektedir. Kadıpınarı Tabiat Parkında Fotosafari, Bisiklet Turları, Tabiat Yürüyüşü, Fauna ve Flora Gözlemciliği gibi faaliyetler için eşsiz güzellikleri gözler önüne seriyor.

Ak konak

Ak Konak Osmanlı döneminden kalma tescilli yapılardan bir tanesidir. Daha önceden şahsi konut olarak yapılmış ve kullanılmış olan bina daha sonra kamu hizmetinde kullanılmıştır. Çok uzun yıllar hastane olarak hizmet vermiş bina Akdağmadeni’nden çıkan taşlardan yapılmıştır. 1986-87 yıllarına kadar hastane daha sonra halk eğitim merkezi olarak kullanılan bir bina 2019 yılı itibariyle yenilemesi tamamlanıp Akdağmadeni Belediyesine devroldu. Akdağmadeni Belediyesi Ak Konak’ı misafirhane ve konuk ağırlama merkezi olarak kullanıyor. Haber Merkezi

Akdağmadeni gezilecek yerler
Giriş Yap

Merhaba Yozgat Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!